Etikett på bröllopet

Ett bröllop är ett evenemang med många traditioner, men det är även en tillställning med många regler. Framförallt finns ett par etikettregler som alla på bröllopet bör hålla sig till.

När man ska gå på bröllop och anordna ett, finns självklart en hel del etikettregler som det kan vara bra att hålla sig till. En utav de viktigaste reglerna som finns är att man som gäst alltid bör ha med sig någon sorts gåva till brudparet för att visa att man står bakom dem i deras kärlek och vidare liv. En annan etikettregler är att följa klädkoden och är det mörk kostym som är klädkoden, bör en man bära just mörk kostym och en kvinna knälång klänning eller långklänning.

Barn och bröllopbrudpar

Dessa etikettregler är hyfsat välkända och de brukar folk inte misslyckas med. Men det finns även en hel del regler som folk inte har koll på och som faktiskt många inte tänker på. Därför har man i Dagens Nyheter frågat etikettexperten Magdalena Ribbing om alla etikettregler som gäller på och kring bröllopet. Exempelvis tar man i artikeln upp vad som gäller med barn och bröllop. Är det verkligen god etikett att skriva i inbjudan att barn inte är välkomna? Magdalena Ribbing håller med om att detta är ett dilemma men att barn inte bjuds till bröllop som hålls på kvällen, tycker hon är helt förståeligt och rätt. Bland annat för att det ofta är alkohol inblandat på kvällen och barnen ska varken behöva se sina föräldrar eller andra vuxna berusade. Man måste dock lägga fram det på ett schysst sätt och säga i inbjudan att barnen är välkomna vid ett annat tillfälle.

Opassande tal

En annan etikettregel som många inte känner till och som det kan uppstå problem kring är att talen som hålls på bröllop bör vara passande för tillställningen. Talen är nuförtiden ofta kantade av skämt som är under bältet och som drar upp jobbiga situationer från brudparets förflutna. För att undvika detta på bröllopet bör man helt enkelt säga till de som ska hålla tal att man vill slippa opassande skämtsamheter på sin bröllopsdag.