Bröllop på en hälsingegård

Ett bröllop ska vara ett minne för livet, men det behöver inte innebära att man gifter sig i en luftballong, eller blir vigd av en elvisimitatör i Las Vegas. Det kan lika gärna handla om att få sig en bit svensk kulturhistoria till livs. Faktum är att det blir allt vanligare med bröllop på hälsingegårdar.

Man kan aldrig vara säker på vädret i Sverige, varken i Hälsingland eller någon annanstans. Därför är det tur att det finns gott om plats på en hälsingegård. Det var inte ovanligt, på den tid då gårdarna byggdes, att man byggde ett speciellt hus, lika stort som boningshuset, för att hålla fester i.

De flesta hälsingegårdar ligger, av förklarliga skäl, i glesbygden. Några exempel på platser där det finns Hälsingegårdar är Fågelsjö i Dalarna, Långhed och Söderala. Hälsingegårdarnas utbredningsområde sträcker sig alltså utanför Hälsingland. Det finns även en hälsingegård på Skansen.

Men de flesta ligger alltså i glesbygden, och det är därför inte ovanligt att flera näringsidkare samarbetar kring bröllopsarrangemang. Detta kan fungera på flera olika sätt. Ett exempel kan vara att den som väljer att hålla sin bröllopsfest på en gård i en viss kommun får rabatt på sin håruppsättning, om den görs på en frisersalong i samma kommun. På detta sätt får mer än en företagare kunder, vilket kan gagna hela kommunen. Naturligtvis hoppas man även att brudparet och bröllopsgästerna ska komma tillbaka till bygden.

I Järvsö med omnejd

I Järvsö har man skapat en speciell portal för detta syfte, jarvsobrollop.se. På sajten finns företag och annat som man kan behöva ta hjälp av för ett bröllop listade. Det finns dessutom en centraliserad bröllopskonsultation, som kan hjälpa till med planeringen av bröllopet. Vill man gå ner mer på detaljnivå finns även en bröllopskoordination.  Vill man istället planera på egen hand hittar man på portalens sajt kontaktuppgifter till företag inom musik och underhållning, ljud och ljus, mat och dryck, logi och olika typer av kringaktiviteter. Allt som behövs för ett lyckat bröllop, helt enkelt.