Barnfria bröllop

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om hur man kan göra för att sammanställa sitt bröllop med ett barnkalas – för att alla ska ha möjlighet att komma, med eller utan barn. Men det är faktiskt ganska vanligt att vilja ha ett barnfritt bröllop, men är det ohyfsat?

Detta är någonting som Dagens Nyheters Vett- och etikettexpert Magdalena Ribbing har tagit upp, i en artikel som du kan läsa här. Det är en läsare som ställt frågan till Magdalena Ribbing, så här står det:

Är det okej att bjuda en ammande mamma med 2-månaders baby? Är det okej att bjuda flera barnfamiljer till ett bröllop 100 mil hemifrån (utan att ens tänka tanken att ordna någon slags barnvakt i anslutning till bröllopet) och kräva att det ska vara barnfritt? Är det okej att låta de egna barnen vara med men be systern skaffa barnvakt till sina? Har man gått för långt när man inte bara säger att festen faktiskt är för vuxna, utan även önskar sig en helt barnfri vigsel?

Och nog engagerar detta många. Men en sak som faktiskt är viktigt att komma ihåg, oavsett vilken åsikt man har. Det är att de som gifter sig ska få bestämma. Det är deras dag, deras speciella dag. Därav kan man såklart tycka det är trist att man inte är bjuden om man har ett barn, eller inte kan gå på grund av att det inte finns möjlighet till barnvakt. Men att blir sur, arg eller irriterad? Nej, det är nog inte okej.

Välkomna på vigseln men inte på festenbrud kvinna bröllop

Detta är även det Magdalena Ribbing menar. Hon skriver: Inbjudaren har rätt att be gästerna att inte ta med sina barn, en bjudning där barn är välkomna är en annan typ av fest. Vidare skriver hon dock även att en barnfri vigsel kan vara en önskan, ett önskemål, men det går inte att ha som krav förutsatt att vigseln äger rum i en kyrka, Svenska kyrkan tar helt enkelt med emot alla besökare, och ett bröllop kan ej ändra det. Däremot kan en självklart välja att säga nej till festen efter vigseln, när det kommer till att föräldrarna vill ta med sina barn.

Hur du väljer att be dina vänner, nära och kära, att inte ta med sina barn till bröllopet är upp till var och en. Man kan skriva det i inbjudan eller helt enkelt berätta det personligt till de som har barn.